Cetăţenia română este legătura şi apartenenţa unei persoane fizice la statul român.Au dreptul la redobandirea cetateniei romane toate persoanele indiferent de nationalitate care au părinți, bunei sau strabunei născuți pînă la 28 iunie 1940 pe teritoriul care a aparținut cândva României Mari.
Modurile de dobândire/ redobândire şi de pierdere a cetăţeniei române sunt cele prevăzute în legea nr. 21/1991 a cetățeniei Române. Cetățenia română se redobândește în baza art.11 din Legea cetățeniei, de câtre persoanele care au dobândit cetăţenia română prin naştere sau prin adopţie şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau această cetăţenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum şi descendenţii acestora până la gradul III ( copiii, nepoții si/sau stranepoții acestora) , la cerere, pot redobândi sau li se poate acorda cetăţenia română, cu posibilitatea păstrării cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia străinătate.
Actele necesare pentru pregatirea dosarului:
buletinulul și Pasaport biometric a deponentului;
certificatul de nastere a deponentului;
certificatul de căsătorie/ divort a deponentului (după caz);
certificat de nastere copil minor (dupa caz);
certificatele de nastere si căsătorie a părinților;
certificatele de nastere si căsătorie a buneilor;
certificatele de nastere/deces si căsătorie a străbuneilor.
Depunerea dosarului pentru redobandirea cetateniei romane:
Cererile de redobindire a cetateniei romane pot fi depuse la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie cu sediul din București sau la birourile teritoriale ale A.N.C. din Iaşi, Galaţi și Suceava, dar și la misiunile diplomatice(Consulate) din tara in care aveti domiciliul sau reședință legală.